logo-blue

Sfaturi pentru familiile celor care lucrează în străinătate

Când un membru al familiei decide să lucreze în străinătate, întreaga familie resimte schimbarea. Deși oportunitățile financiare și de carieră pot fi atrăgătoare, separarea temporară poate aduce provocări emoționale și practice. Iată câteva sfaturi pentru a ajuta familiile să gestioneze această perioadă cu succes:

1. Mențineți o comunicare constantă și deschisă

Comunicarea regulată este esențială pentru menținerea legăturilor strânse:

 • Programarea convorbirilor: Stabiliți un program fix pentru apeluri telefonice sau video, astfel încât toți membrii familiei să aibă așteptări clare și să se poată pregăti pentru aceste momente de conectare.
 • Utilizarea tehnologiei: Folosiți aplicații de mesagerie, email și rețele sociale pentru a rămâne conectați. Partajarea de fotografii și videoclipuri poate ajuta la menținerea unei prezențe virtuale constante.
 • Discuții deschise: Încurajați conversațiile deschise despre sentimente și provocări. Este important ca toți membrii familiei să simtă că pot exprima ceea ce simt fără rețineri.

2. Stabiliți obiective comune și planuri de viitor

Planificarea pentru viitor poate ajuta la reducerea sentimentului de incertitudine:

 • Obiective financiare: Stabiliți obiective financiare clare, cum ar fi economisirea pentru educația copiilor sau achiziționarea unei case. Acestea pot oferi un scop tangibil pentru sacrificiile făcute.
 • Planificarea vizitelor: Organizați vizitele regulate pentru a petrece timp împreună. Știind că există întâlniri planificate poate face despărțirea mai ușoară.
 • Proiecte comune: Luați în considerare proiecte comune pe termen lung, cum ar fi renovarea casei sau planificarea unei vacanțe de familie. Acestea pot oferi un sentiment de unitate și colaborare.

3. Sprijiniți dezvoltarea personală și profesională a membrului familiei aflat în străinătate

Încurajarea dezvoltării personale și profesionale poate avea beneficii pe termen lung:

 • Educație și formare: Susțineți participarea la cursuri de formare și dezvoltare profesională. Acestea pot deschide noi oportunități și pot aduce beneficii întregii familii.
 • Activități extracuriculare: Încurajați implicarea în activități extracurriculare și hobby-uri care pot ajuta la gestionarea stresului și la dezvoltarea abilităților noi.

4. Gestionați provocările emoționale și sociale

Adaptarea la absența unui membru al familiei poate fi dificilă:

 • Suport emoțional: Oferiți suport emoțional reciproc și încurajați membrii familiei să discute despre sentimentele lor. Consilierea sau grupurile de suport pot fi utile în cazurile de stres crescut.
 • Activități sociale: Implicați-vă în activități sociale și comunitare pentru a menține o rețea de suport locală. Participarea la evenimente comunitare poate ajuta la reducerea sentimentului de izolare.

5. Implicați copiii în proces

Copiii pot resimți puternic absența unui părinte:

 • Explicații adecvate vârstei: Discutați deschis cu copiii despre motivul plecării și despre beneficiile pe termen lung. Asigurați-vă că înțeleg că absența este temporară și necesară pentru binele familiei.
 • Activități de legătură: Încurajați copiii să trimită scrisori, desene sau videoclipuri părintelui aflat în străinătate. Aceste mici gesturi pot ajuta la menținerea unei legături emoționale puternice.

6. Monitorizați și evaluați impactul pe termen lung

Este important să monitorizați constant impactul plecării asupra tuturor membrilor familiei:

 • Evaluări periodice: Organizați discuții periodice pentru a evalua cum se simte fiecare membru al familiei și pentru a face ajustări necesare.
 • Adaptabilitate: Fii flexibil și deschis la schimbări. Dacă situația devine prea dificilă, luați în considerare opțiuni alternative, cum ar fi reducerea perioadei de muncă în străinătate sau găsirea unor soluții care să permită reîntregirea familiei mai devreme.

Prin menținerea unei comunicări deschise, planificarea viitorului și oferirea de suport emoțional, familiile pot gestiona mai bine provocările muncii în străinătate și pot transforma această experiență într-una pozitivă și constructivă.

Cauți un job în străinătate? Contactează-ne:

📞 +40 312 298 277

✉️ jobs@recruto.ro

🌐 recruto.ro

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Newsletter

Sign up our newsletter to get update information, news, insight or promotions.
Translate »

Ești angajator și ai probleme cu recrutarea?
Te putem ajuta.