De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut s-a majorat de la 3.000 lei la 3.300 lei, o creștere de 10% de care vor beneficia 1.867.588 de salariaţi.
Astfel, acum salariul minim net este de 2.079 lei pe lună (aproape 420€), „fără a include indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri” conform Hotărârii aprobate de Guvern în 28 septembrie, publicată în Monitorul Oficial.
Însă, această măsură nu se aplică salariaţilor din industria alimentară sau a agriculturii, pentru aceste categorii aplicându-se o altă modificare din 1 noiembrie 2023.
Până la finalul acestui an, există şi o facilitate fiscală (deducerea de 200 de lei), aplicată salariului minim la nivel național.
Impactul asupra angajaților actuali
Majorarea salariului minim pe economie are ca scop creșterea puterii de cumpărare a angajaților, având în vedere și faptul că taxele și impozitele locale se vor majora cu 13,8% în anul 2024.
De asemenea, reprezintă și o metodă prin care angajații sunt motivați, deci productivitatea este încurajată.
„Măsura adoptată urmăreşte reducerea numărului angajaţilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială şi va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”, precizează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Impactul asupra persoanelor care își caută un loc de muncă
Dacă salariul minim crește, locurile de muncă la nivel de începător vor fi căutate mai mult. Tinerii vor fi interesați să își găsească un loc de muncă încă din timpul studiilor.
Concurența la nivel de loc de muncă va fi mai acerbă și piața va fi din ce în ce mai dinamică.
Dezavantaje
Deși o creștere a salariului minim este o veste bună, unele companii pot compensa costurile mai mari ale forței de muncă prin creșterea prețurilor la produsele și serviciile lor. Deci, deși salariul crește, această modificare nu va fi resimțită cu adevărat din cauza costurilor de trai.
Unele companii (în special IMM-urile) pot avea cheltuieli prea mari neacoperite în urma acestei creșteri de 10%, iar astfel, rata șomajului ar putea crește la rândul său.
În concluzie
Pe măsură ce salariul minim se modifică, și peisajul pieței muncii se schimbă, iar călătoria dezvoltării proprii sau a companiei tale începe cu popasul la agenția noastră de recrutare.
Fie că dorești să găsești un loc de muncă pentru prima dată sau să faci o schimbare, fie că vrei să îți procuri noi talente în organizație, noi suntem aici pentru tine prin oferirea de îndrumare, consultanță și acces la oportunitățile de pe piața de muncă la nivel internațional!
Cauți un job în străinătate? Contactează-ne:
📞 +40 312 298 277
✉️ [email protected]