Joburi Disponibile

Noi dăm match carierei tale! Noul tău loc de muncă începe cu Recruto!

Proces Recrutare

Descoperă noul proces de recrutare din România! Noi schimbăm jocul!

Află mai multe despre Recruto

Tot ce trebuie să știi despre creșterea salariului minim pe economie din 2023 

Tot ce trebuie să știi despre creșterea salariului minim pe economie din 2023 - Recruto

Salariul este reprezentat de canitatea de bani primită de către un angajat în schimbul muncii prestate către un angajator. Acesta este negociat în contractul individual de muncă și este adaptat în funcție de competențele angajatului, dificultatea locului de muncă sau de către cât de căutat este postul.

Salariul brut și salariul net

 

Salariul brut este cel specificat în contractul individual de muncă, și este reprezentat de remunerația primită de angajat și de taxele și impozitele pe care acesta le datorează statului. Contribuțiile angajatului la statul Român sunt: 10% impozitul pe venit, 25% către asigurarea socială (CAS) și 10% pentru asigurarea socială de sănătate (CASS). Deși aceste plăți sunt realizate de către angajator, ele sunt făcute în numele angajatului. Obligația angajatorului către bugetul de stat este contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) care nu este inclusă în salariul brut.

În schimb, salariul net este obținut prin scăderea contribuțiilor către stat din salariul brut. Aceasta este remunerația primită de către angajat la finalul lunii pentru serviciile prestate angajatorului. Deseori, angajații sunt interesați de salariul net pe care îl oferă angajatorii, de acceea este importantă diferențierea dintre aceste două concepte.

 

Salariul minim pe economie 

 

În aproape toate statele, salariile sunt reglementate legal cu scopul evitării eventualelor abuzuri de către angajatori. În plus, prin aceste reglementări statele asigură un trai decent pentru fiecare angajat. Din acest motiv este stabilit un salariu minim legal, denumit salariul minim brut pe economie, care obligă angajatorii să nu ofere remunerații mai mici decât sunt prevăzute în lege.

În 2022 salariul minim pe economie este de 2.550 lei brut, însemând un salariu net de 1.524 lei net după ce sunt deduse taxele și impozitele plătite către stat. Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut va crește la valoarea de 3.000 lei lunar, ceea ce reprezintă o majorare cu 17,6% față de luna decembrie 2022. De această măsură de creștere vor beneficia un număr aproximativ de peste 2.000.000 angajați, care la momentul actual sunt compensați cu salariul minim pe economie.

 

Beneficiile majorării salariale

 

Majorarea salariului minim pe economie are ca scop creșterea puterii de cumpărare a angajaților. Pe lângă acest lucru, creșterea salariilor are numeroase efecte benefice pentru economie, precum stimularea ocupării, reducerea muncii la negru și a nivelului de șomaj dar și creșterea consumului care stimulează economia internă a țării și creșterea bunurilor de import.

În plus, această creștere poate influența pozitiv sectoarele de muncă mai puțin atractive pentru muncitori, prin faptul că un salariu mai mare atrage atrage mai mulți candidați în poziții grele de ocupat.

Această măsură adoptată de către guvern va avea un impact asupra mai multor sectoare de activitate, precum transportul, comerțul dar și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie. Acest impact presupune creșterea cheltuielilor cu forța de muncă în sectoarele unde salariile nu depășesc minimul pe economie.

 

Găsește-ți jobul ideal cu Recruto

 

Recruto resprezintă prima agenție din România care dorește să schimbe complet procesul de recrutare de personal pentru companii, dar și parteneriatul dintre candidați și agenție prin consiliere și îndrumare gratuită pe toată perioada colaborării.

Programează un apel cu specialiștii Recruto, discută cu noi nevoile carierei tale profesionale, iar noi îți punem la dispoziție toate instrumentele necesare pentru creșterea accelerată a carierei tale.

Ești pregătit pentru colaborarea cu Recruto? 

 

Evoluția ta sau a companiei începe cu noi, Recruto. Fie că dorești un loc de muncă mai bun sau că vrei să-ți duci compania la un nou nivel ca achiziție de noi talente sau procesul general de recrutare noi îți stăm la dispoziție. Oferim o gamă largă de servicii de consultanță și echipa noastră cunoaște bine piața având ani de experiență în spate când vine vorba de recrutare.

Date de contact Recruto:
Suport: +40 743 098 272
Email: [email protected]
Website: www.recruto.ro

Întrebări frecvente

Cum mă poate ajuta Recruto?
Accesează gratuit baza de candidați Recruto și accelerează creșterea companiei tale cu personalul potrivit recrutat de către specialiștii noștri. Dacă nu ești mulțumit de către noii angajați de la Recruto nu plătești absolut nimic!
De ce să aleg Recruto?
Noi suntem Recruto, prima agenție din România care dorește să schimbe complet procesul de recrutare personal pentru companii, dar și parteneriatul dintre candidați și agenție prin consiliere și îndrumare gratuită pe toată perioada colaborării.
Care sunt primii pași în colaborare?
Programează primul call cu echipa Recruto pentru a identifica împreună nevoile HR din compania ta, mai apoi specialiștii noștri vor crea un proces personalizat de recrutare prin care să beneficiezi doar de candidați relevanți pe termen lung.
Cum vă pot contacta?
Puteți discuta Live cu unul dintre specialiștii noștri folosind pluginul din dreapta-jos a ecranului sau puteți să ne contactați prin formularele de contact din website / email: [email protected] sau suport telefonic: +40 743 098 272.